Τα φετινά Νομπέλ
Το είχε πεί και ο JERRY MAGUIRE :
"See , America still sets the tone for the world ..."
Η κυριαρχία των Αμερικανών στα φετινά βραβεία Νομπέλ είναι ενδεικτική ότι η "U.S of A" δίνει ακόμα τον τόνο στον πλανήτη ( και ευτυχώς και δυστυχώς…για να εξηγούμαι….)
Τα βραβεία για το 2006
Νομπέλ Οικονομίας στον
Edmund S. Phelps ,Columbia University New York, NY, USAΝομπέλ Φυσικής στους
John C. Mather και George F. SmootNASA Goddard Space Flight Center Greenbelt, MD, USA
University of California Berkeley, CA, USAΝομπέλ Χημείας στον
Roger D. Kornberg,Stanford University Stanford, CA, USAΝομπέλ Ιατρικής στους
Andrew Z. Fire και Craig C. Mello,
Stanford University School of Medicine Stanford, CA, USA και University of Massachusetts Medical School Worcester, MA, USAΑπό την σημερινή Ναυτεμπορική
Η ιδιοφυΐα του καπιταλισμού
(του Εντμουντ Φελπς - Νόμπελ Οικονομίας 2006)
ΥΠΑΡΧΟΥΝ δύο οικονομικά συστήματα στη Δύση. Ορισμένες χώρες -μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Καναδάς και Βρετανία- διαθέτουν ένα σύστημα ιδιοκτησίας που χαρακτηρίζεται από ανοικτή διάθεση στην εφαρμογή νέων εμπορικών ιδεών που προέρχονται από επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με πολυφωνία απόψεων μεταξύ των μεγαλοεπενδυτών που επιλέγουν τις ιδέες που θα προωθήσουν, προσφέροντας το κεφάλαιο και τα απαραίτητα κίνητρα για την ανάπτυξή τους. Παρόλο που η καινοτομία συνήθως προέρχεται από εδραιωμένες επιχειρήσεις, κάποιες ιδέες καλλιεργούνται από νεοσύστατες εταιρείες και ειδικότερα οι πιο πρωτοποριακές καινοτομίες. Αυτό είναι η ελευθερία του επιχειρείν, δηλαδή ο καπιταλισμός.
Το άλλο σύστημα -στη δυτική ηπειρωτική Ευρώπη- μπορεί μεν να βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά έχει τροποποιηθεί από θεσμούς που αποσκοπούν την προστασία των συμφερόντων των «μετόχων» και των «κοινωνικών εταίρων». Στους θεσμούς του συστήματος συγκαταλέγονται οι μεγάλες ομοσπονδίες εργοδοτών, σωματεία εργαζομένων και τράπεζες-μονοπώλια. Αυτό το σύστημα αποθαρρύνει αλλαγές όπως την παρουσία νέων επιχειρήσεων και η απόδοσή του εξαρτάται από εδραιωμένες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με περιφερειακές και εθνικές τράπεζες. Είναι τόσο διαφορετικό αυτό το σύστημα που έχει δικό του όνομα: «Οικονομία κοινωνικής αγοράς» στη Γερμανία, «κοινωνική δημοκρατία» στη Γαλλία και «concertazione» στην Ιταλία.Τα αμερικανικά και ηπειρωτικά συστήματα δεν είναι λειτουργικώς ισοδύναμα. Ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω τον όρο «δυναμισμός» για να εκφράσω τη «γονιμότητα» μιας οικονομίας που χαρακτηρίζεται από καινοτόμες ιδέες, τεχνολογικά εφικτές και κερδοφόρες, δηλαδή μια οικονομίά που προωθεί με επιτυχία την καινοτομία. Υπό αυτή την ορολογία, το ελεύθερο επιχειρηματικό σύστημα είναι με τέτοιο τρόπο διαρθρωμένο ώστε διευκολύνει και προωθεί το δυναμισμό, ενώ το σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου τον αποθαρρύνει.Το ξέρω ότι έχω σκιαγραφήσει μια ιδανική εικόνα του καπιταλισμού: η πραγματικότητα στις ΗΠΑ και αλλού είναι λιγότερο εντυπωσιακή. Υπάρχουν αποδείξεις μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων δυναμισμού στις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με την ισχύουσα δομή τους; Στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, η παραγωγικότητα εργασίας ανά ώρα είναι χαμηλότερη έναντι των ΗΠΑ. Και υπάρχει ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο: Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης για τις διεθνείς αξίες, οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη βρίσκουν στην εργασία τους λιγότερη ικανοποίηση και αισθάνονται λιγότερο υπερήφανοι γι' αυτό που κάνουν.Ο δυναμισμός έχει και μειονεκτήματα: η πιθανότητα γενικότερης εξασθένησης μπορεί να προκαλέσει κλίμα ανησυχίας. Ακόμη όμως και μια σοσιαλιστική οικονομία μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο καπιταλισμός είναι δικαιολογημένος, καθώς είναι άδικο να στερεί κανείς στους επιχειρηματίες την ευκαιρία της ελεύθερης έκφρασης.
Μένει να δούμε τα Νομπέλ Ειρήνης (αύριο) , Λογοτεχνείας (μεθαύριο)….
Το link για το Nobel Foundation
http://nobelprize.org/index.html(Για τη ταινία Jerry Maguire...θα τα ξαναπούμε....)