ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΟΠΕΥΣΗ

Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2007

ΧΥΤΑ στην Κερατέα
(Το κείμενό μου για την International Blog Action day)

Την περασμένη εβδομάδα το ΣτΕ έβγαλε την απόφασή του για τον ΧΥΤΑ στην περιοχή της Κερατέας.
Ήρθε ο καιρός να παραδεχτούμε ότι η λύση ΧΥΤΑ είναι πλέον αναποτελεσματική και ξεπερασμένη για την κατάσταση των σκουπιδιών στην Ελλάδα. Πρέπει επιτέλους να δούμε και άλλους τρόπους διαχείρησης των σκουπιδιών μας. Ας κοιτάξουμε και στην Ευρώπη τι κάνουν σήμερα ότι τι έκαναν πριν από 20+ χρόνια!!!

Η εμπειρία του ΧΥΤΑ στην Φυλή πιστεύω δείχνει ξεκάθαρα - και στον πιό καλόπιστο για την εφαρμογή της "καινοτόμας" λύσης - ποιά θα είναι η κατάληξη των νέων χωροθετιμένων ΧΥΤΑ ( Γραμματικό , Φυλή και Κερατέα) όσο αφορά την καθημερινή τους διαχείρηση και τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Επίσης το γεγονός οτι το ΣτΕ γνωμοδότησε θετικά και για τους 3 ΧΥΤΑ ( μα όλοι στην Αττική ?) φανερώνει ποιοί υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον στην Αττική!

Νομίζω ότι το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης τα λέει όλα...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατέας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης ΧΥΤΑ εξέδωσαν την Τετάρτη το εξής ψήφισμα:

"Σήμερα 10-10-2007 (11 χρόνια μετά) τα κομματικά, πολιτικά και κυρίως τα άνομα επιχειρηματικά συμφέροντα που βυσσοδομούν γύρω από τα εκατομμύρια των σκουπιδιών της Αττικής, δικαιώθηκαν από το θεματοφύλακα του νόμου και της προστασίας του περιβάλλοντος, το Συμβούλιο Επικρατείας.Το ΣτΕ με μια απαράδεκτη απόφαση για την ιστορία του απορρίπτει την προσφυγή μας. Με μια απόφαση που είναι εντελώς αντίθετη με όσα περιλάμβανε η εισήγηση στην δημόσια συνεδρίαση του ΣτΕ πριν από 2 έτη. Μια απόφαση που βρίθει από ανακρίβειες, και στηρίχθηκε στα παραπλανητικά στοιχεία της προσβαλλόμενης μελέτης που σκοπίμως απέκρυπτε και παραποιούσε τα πραγματικά στοιχεία.Μπορεί τυπικά το ΣτΕ να απέρριψε την προσφυγή μας.Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι μπορεί να ξεκινήσει το έργο.Όμως πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι απέναντί τους θα έχουν σύσσωμη την κοινωνία του δήμου Κερατέας και της Ανατολικής Αττικής, τη Δημοτική Αρχή, τους φορείς της πόλης, των δήμων και των κοινοτήτων της περιοχής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.Θα υπερασπίσουμε με κάθε μέσο και κάθε θυσία τον τόπο μας ενάντια στην παράνομη και απαράδεκτη απόφαση.Η χωματερή δε θα περάσει.Το δίκιο είναι με το μέρος μας.Δε θα επιτρέψουμε να πλησιάσει εργολάβος στο χώρο.Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατέας ομόφωνα :1. Εκφράζει έντονη διαμαρτυρία στην αδιαλλαξία της Κεντρικής Εξουσίας να ζημιώσει με τα σχέδιά της περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά όχι μόνο τον τόπο μας αλλά και ολόκληρη την Αττική.2. Δηλώνει ότι θα προσβληθεί κάθε απόφαση σχετικά με το ΧΥΤΑ με κάθε νόμιμο μέσο και προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια.3. Προχωρεί σε ενημέρωση των τοπικών φορέων και δημοτών τόσο της πόλης μας, όσο και της Περιφέρειας για το παράνομο, άδικο και ζημιογόνο αποτέλεσμα του προτεινόμενου σχεδιασμού κι έργου.4. Παίρνει κάθε μέτρο για την ορθολογική κα αειφόρο διαχείριση των απορριμμάτων με μέτρα ανακύκλωσης στην πηγή.5. Στηρίζει τη λύση που προτείνει η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης ως την πλέον αποτελεσματική και σύμφωνη με τις απαιτήσεις και τις υπάρχουσες υποδομές.6. Δηλώνει την με κάθε τρόπο αντίστασή μας μέχρι την τελική δικαίωση.7. Καλεί τους πολίτες της Κερατέας, της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Αττικής, τους Ο.Τ.Α, τους δημάρχους και κοινοτάρχες, τους βουλευτές κα τα κόμματα της Αττικής, τους συλλογικούς φορείς κα κάθε ευαίσθητο πολίτη να δηλώσουν έμπρακτα τη στήριξη στον αγώνα μας.Καλούμε την κυβέρνηση και ιδίως το υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Αττικής να αναλογιστεί την ευθύνη του αδιεξόδου και της κοινωνικής αναστάτωσης.Να ανακαλέσει εδώ και τώρα τις αποφάσεις του, να ξεκινήσει το διάλογο και να αποδεχτεί επιστημονικές λύσεις και όχι ξεπερασμένες και παράνομες μελέτες διαχείρισης που έχουν επιβάλει επιχειρηματικά συμφέροντα."

Ετικέτες